Wszystkie aktualności

I miejsce na Międzynarodowym Konkursie ,,Nagroda Młodzieży 2024″ 

Uczniowie naszej szkoły z klasy VI B: Karol Kozioł, Janek Kieruj, Adam Cieślik i Konrad Kozieł zajęli I miejsce na Międzynarodowym Konkursie ,,Nagroda Młodzieży 2024″. Tematem tegorocznego konkursu była ,,Wolność”. Uczniowie  przygotowali dwujęzyczną pracę konkursową w formie filmu pt. ,,Myśli są wolne… ludzie nie zawsze – droga ku wolności”. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie  się 07.05.2024 podczas ,,Dni Spotkań Młodzieży ”  w ramach Tygodnia Europejskiego w  stolicy Hesji – Wiesbaden. W czasie czterodniowego pobytu nasi uczniowie będą mieli okazję poznać swoich rówieśników z regionów partnerskich: Hesji, Emilia-Romania i Nowa Akwitania. Będzie  to świetna okazja do wymiany doświadczeń, wspólnych zabaw oraz podszkolenia umiejętności językowych.

Uczniów do konkursu przygotowała Alicja Komorowska – nauczyciel języka niemieckiego.

Koło Młodego Technologa

12 marca 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile, odbyło się Szkolne Koło Młodego Technologa. Tematem zajęć była kuchnia włoska. Uczestnicy wykonywali  smaczne, proste, a zarazem pięknie wyglądające potrawy. Celem było uświadomienie młodzieży, że kuchnia włoska to kuchnia bardzo prosta, z małą ilością składników. Jednocześnie jest to kuchnia bardzo zbilansowana i przywiązująca dużą wagę do jakości, a nie ilości składników.

Najbardziej znane przepisy kulinarne we Włoszech były tworzone przez wieki przez matki i babcie, a nie przez wielkich, uznanych kucharzy. To sprawia, że włoska kuchnia jest kuchnią domową, łatwo odtwarzalną, a jej słynne dania może wykonać każdy kto wkłada serce i pasje w gotowanie.

Poprzez kulinarne zajęcia Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile chciał dołożyć małą cegiełkę  do propagowania i rozpowszechniania włoskich przysmaków.

Uczestnicy spotkania:

  • Kamil Matej,
  • Zuzanna Szymańska,
  • Karolina Rutkowska,
  • Wiktoria Wiktorko,
  • Ewelina Świętochowska,
  • Nadia Kaczor,
  • Angelika Tykwińska,
  • Gabriela Szczepaniak,
  • Vanessa Zimniak,
  • Kornelia Rybka,
  • Oktawia Falkowska.

Wykonywane potrawy:

  • Frittata z cukinią i pomidorami,
  • Nadziewane conchiglioni,
  • Orecchiette w sosie niebieskim,
  • Crostata z dżemem truskawkowym.
Skip to content