Grupa uczniów ZSG wyjeżdża do Hiszpanii

Informuję, że dnia 8 lipca 2017 r. o godz. 02.00 grupa 20 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile oraz 3 opiekunów wyjeżdża do Hiszpanii.

Młodzież przebywać tam będzie od 9 lipca 2017 r.  do 29 lipca 2017 r. Wyjazd jest realizowany w ramach Programu   Erasmus +. Jest to projekt „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia  zawodowego” w ramach którego będziemy realizować projekt szkolny pt. „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii ”Wartość dofinansowania wynosi : 192 241,18 zł.

Partnerem projektu z ramienia Hiszpanii jest organizacja: Federacion Provincial De Asociaciones De minusvalidos Fisicos Y Organicos De Cordoba.

W trakcie  trwania  wyjazdu uczniowie zwiększają swoje umiejętności i wiedzę z zakresu  bezpieczeństwa i organizacji pracy w zakładzie gastronomicznym, technik żywienia i usług gastronomicznych ze szczególnym naciskiem na produkcję cateringowa, rozwiną umiejętności językowe oraz poszerzą swoją wiedzę na temat kultury Hiszpanii, ze szczególnym naciskiem na rejon Andaluzji.

Program stażu obejmuje między innymi:

  • Proces produkcji wina.
  • Warsztaty na temat tradycyjnej kuchni hiszpańskiej.
  • Zapoznanie się z gajami oliwnymi.
  • Potrawy z warzyw i produktów organicznych.
  • Przemysł gastronomiczny i turystyczny – wykład.
  • Produkcja sera koziego i zwiedzanie fabryki serów kozich.
  • Organizacja bankietu – logistyka i produkcja.
  • Produkcja piwa. Zwiedzanie browaru.
  • Zajęcia gastronomiczne z zakresu mięsa wieprzowego.
  • Eksport produktów regionalnych. Andaluzyjskie marki.

Ponadto odbywać się będą wycieczki do: Bodegas Campos,  winnic w Montille Moriles, Grenady, Sewilli, Rondy.

Opiekunowie z ramienia szkoły to: Violetta Schött, Monika Rój, Danuta Kreczmer.

Dyrektor Urszula Mrall