Informuję, że dnia 8 lipca 2017 r. o godz. 02.00 grupa 20 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile oraz 3 opiekunów wyjeżdża do Hiszpanii.
Młodzież przebywać tam będzie od 9 lipca 2017 r. do 29 lipca 2017 r. Wyjazd jest realizowany w ramach Programu Erasmus +. Jest to projekt „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” w ramach którego będziemy realizować projekt szkolny pt. „Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii ”Wartość dofinansowania wynosi : 192 241,18 zł.
Partnerem projektu z ramienia Hiszpanii jest organizacja: Federacion Provincial De Asociaciones De minusvalidos Fisicos Y Organicos De Cordoba.
W trakcie trwania wyjazdu uczniowie zwiększają swoje umiejętności i wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i organizacji pracy w zakładzie gastronomicznym, technik żywienia i usług gastronomicznych ze szczególnym naciskiem na produkcję cateringowa, rozwiną umiejętności językowe oraz poszerzą swoją wiedzę na temat kultury Hiszpanii, ze szczególnym naciskiem na rejon Andaluzji.
Program stażu obejmuje między innymi:
- Proces produkcji wina.
- Warsztaty na temat tradycyjnej kuchni hiszpańskiej.
- Zapoznanie się z gajami oliwnymi.
- Potrawy z warzyw i produktów organicznych.
- Przemysł gastronomiczny i turystyczny – wykład.
- Produkcja sera koziego i zwiedzanie fabryki serów kozich.
- Organizacja bankietu – logistyka i produkcja.
- Produkcja piwa. Zwiedzanie browaru.
- Zajęcia gastronomiczne z zakresu mięsa wieprzowego.
- Eksport produktów regionalnych. Andaluzyjskie marki.
Ponadto odbywać się będą wycieczki do: Bodegas Campos, winnic w Montille Moriles, Grenady, Sewilli, Rondy.
Opiekunowie z ramienia szkoły to: Violetta Schött, Monika Rój, Danuta Kreczmer.
Dyrektor Urszula Mrall