„Marchewka gościem na naszym stole”

DSC0092830 maja 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile został przeprowadzony KONKURS UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH pod hasłem „Marchewka gościem na naszym stole”.Konkurs był skierowany do uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
Celem konkursowych zmagań było rozwijanie zainteresowań kulinarnych, kształcenie umiejętności zawodowych oraz wymiana doświadczeń i integracja pomiędzy uczniami.
W konkursie wzięły udział trzy zespoły dwuosobowe w składzie:
– uczniowie klasy I, II i z ZSG w Pile – Adrianna Baczkowska, Przemysław Cylke,
– uczniowie klasy II e z ZSG w Pile – Monika Bogacz, Sylwia Rola,
– uczniowie klasy I c z ZSG w Pile – Mateusz Grzelak, Mateusz Misiorowski.
Ocenie podlegały następujące wyróżniki: organizacja pracy, higiena produkcji, technika wykonania, walory smakowe i zapachowe oraz estetyka podania.
Komisja konkursowa w składzie: Janina Kubiak, Irena Wasik, Julia Piecyk oceniała przygotowanie następujących dań:
– „Zupa marchewkowa z lanymi kluseczkami”,
– „Marchewka faszerowana kremem brokułowym”,
– „Piernik z marchewki” i „Marchewka z pieczarkami”.
Uczniowie z wielką pasja i zaangażowaniem wykonali swoje potrawy z udziałem marchewki.
Komisja miała ogromne trudności z wyłonieniem najlepszych uczestników , gdyż wszystkie zespoły prezentowały wysoki poziom umiejętności kulinarnych.
I miejsce zdobyli jednak uczniowie z klasy I c w składzie: Mateusz Grzelak i Mateusz Misiorowski, wykonując „Zupę marchewkową z lanymi kluseczkami”. Potrawa była doprawiona po mistrzowsku oraz bardzo ładnie, estetycznie podana.
Wszyscy uczestnicy kulinarnego turnieju prezentowali wysoki poziom i można pokusić się o stwierdzenie, że wszyscy zostali jego zwycięzcami!!!
Przepis na potrawę, którą uczniowie zdobyli pierwsze miejsce.
Zupa marchewkowa z lanymi kluseczkami

Normatyw surowcowy na 8 porcji:

Wywar drobiowy (woda + kostki drobiowe)    1,5 litra
Marchewka młoda       8 szt.
Pietruszka mała       2 szt.
Por         kawałek
Masło         4 łyżki
Jaja         2 szt.
Mąka pszenna        6-8 łyżek
Olej         2-3 łyżki
Sól, pieprz, cukier       do smaku
Listki ziół (może być natka pietruszki)    do dekoracji

Sposób wykonania:
Sporządzić wywar, doprowadzić go do wrzenia. W tym czasie marchewki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.                    Obrać pietruszkę, opłukać. Por opłukać i  pozostawić  w całości podobnie jak pietruszkę. Marchewkę, pietruszkę oraz por wrzucić  do gotującego się wywaru. Dodać masło. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie rozmącić jajka, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i około 5-7 łyżek mąki, wymieszać dokładnie na gładką masę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wsypać 1-2 łyżki mąki, zasmażyć na złoto.
Z ugotowanej zupy usunąć pietruszkę i por. Zagęścić zasmażką, doprawić solą i cukrem.
Mieszając, wlewać masę jajeczną. Gotować, aż kluski się zetną. Zupę wyporcjować do głębokich talerzy lub bulionówek. Ozdobić listkami mięty, bazyli lub natki pietruszki.
SMACZNEGO!!!