Technik hotelarstwa

Zawód:  Technik hotelarstwa
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technika hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
organizowanie pracy zakładu hotelarskiego,
oferowanie usług hotelarskich,
sprzedaż usług hotelarskich,
obsługę gości w zakładzie hotelarskim,
utrzymanie czystości i porządku w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług gastronomicznych w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług dodatkowych w zakładzie hotelarskim i poza zakładem hotelarskim,
współpracę z gestorami bazy noclegowej, biurami podróży oraz innymi podmiotami gospodarczymi,
promocje usług hotelarskich,

W cyklu nauczania uczniowie zdają dwa egzaminy zawodowe w tym:
* z kwalifikacji  T. 11 Planowanie i realizacja usług w recepcji  (po trzeciej klasie)
* z kwalifikacji  T.12  Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (w klasie czwartej)
uzyskując tytuł  technika hotelarstwa .
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony w

recepcji i części parterowej hotelu,
w części noclegowej hotelu,
w hotelowym dziale gastronomicznym
w obiektach bazy noclegowej: hotelach, motelach, pensjonatach, kempingach, schroniskach, domach wycieczkowych, polach biwakowych oraz w ruchomej bazie noclegowej
w ośrodkach turystycznych w kraju jak i za granicą
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich

Podnoszenie kwalifikacji – studia:
turystyka, hotelarstwo, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content