Sukces uczniów ZSG w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki”

W dniach 18- 19 października 2021 roku uczniowie klasy IIIga Wiktor Baranowski i Damian Zdrenka wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki” (etap regionalny), który odbył się w Powiatowym Zespole Szkół w Kościerzynie.
W pierwszej części konkursu uczniowie musieli przygotować przystawkę oraz danie zasadnicze z surowców obowiązkowych i własnych. W finale ich zadaniem było sporządzenie dania ze składników przygotowanych przez organizatora. Tym razem obowiązkowe były: filet z kurczaka, ciasto francuskie i warzywo korzeniowe. Pozostałe produkty uczestnicy dobierali ze wspólnego stołu. Na wykonanie zadania mieli 120 minut. Podczas pracy uczniowie byli obserwowani przez jury konkursowe, w skład którego wchodzili m.in Łukasz Konik – szef kuchni specjalizujący się w kuchni molekularnej i Sławomir Miotk – Szef Kuchni Pałac ,,OdNowa”, specjalizujący się w daniach kuchni regionalnej.
Drużynom przydzielano punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku, przestrzeganie zasad higieny, uczciwe współzawodnictwo, postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasad zero-waste). Gotowe potrawy oceniane były ze względu na trudność ich wykonania, estetykę podania oraz smak. Zmagania zakończyły się wielkim sukcesem, gdyż nasza drużyna ostatecznie zajęła II miejsce. Opiekunem i mentorem uczniów była Joanna Stadnik – nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSG w Pile.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content