25.04.2025 to ostatni dzień w szkole uczniów klas kończących.
I oto nadszedł czas pożegnania naszych Kochanych Absolwentów. Były nagrody, dyplomy, podziękowania, kwiaty oraz oczywiście wspomnienia. Życzymy Wam samych sukcesów w dalszym kształceniu, w życiu prywatnym i zawodowym!!!
Mamy nadzieję, że czas spędzony w Gastronomiku to dobry czas!
28 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile, został przeprowadzony Szkolny Konkurs Kulinarny pod hasłem „Kolorowo, smacznie i zdrowo” dla uczniów Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz.
Uczestnicy w zespołach dwuosobowych sporządzali potrawy z wykorzystaniem co najmniej dwóch składników, takich jak: warzywa kiszone, mięso, jaja, pomarańcze.
Uczniowie zmotywowani chęcią wygranej z wielkim zapałem przystąpili do wykonania potraw konkursowych, wykazując się ogromnym profesjonalizmem i sercem do gotowania.
Wykonane potrawy cieszyły oko, ale także podniebienie. Poziom był bardzo wysoki i wyrównany. W konkursie wzięło udział dziewięć zespołów, które wykazały się ogromną pomysłowością.
I miejsce zajęli ex aequo uczniowie klasy 2b: Nikola Dązbłaż i Igor Saturski oraz uczniowie klasy 2c: Tatiana Krauze i Damian Lewiński.
II miejsce przypadło uczennicom klasy 3b: Klaudii Król i Kornelii Rybka.
Na III miejscu uplasowali się uczniowie klasy 3c: Zuzanna Szymańska i Olivier Gwara.
Serdeczne podziękowania dla jury w składzie:
Paweł Grubich – absolwent ZSG w Pile, zawodowy kucharz i zastępca szefa kuchni w restauracji TATARAK w Pile,
Damian Budziński – absolwent ZSG w Pile, kierownik działu garmażeryjnego – Zakłady Mięsne Łuków S.A.,
W dniu 21.03.2025 r. w hali sportowej Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile odbyło się podsumowanie powiatowego konkursu „Mój zawód – moja przyszłość” pod patronatem Starosty Pilskiego – pana Rafała Zdziereli.
W konkursie wzięły udział 4 zespoły z techników i szkół branżowych powiatu pilskiego. Były to:
Zespół Szkół Ekonomicznych w Pile
Zespół Szkół przy Teatralnej w Pile
Zespół Szkół Technicznych w Pile
Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile
Celem konkursu było promowanie nauki języków obcych, ze szczególnym uwzględnieniem języka obcego zawodowego, który ułatwia młodym ludziom postępowanie w wielu sytuacjach zawodowych oraz w podejmowaniu decyzji w pracy. Prace prezentowane podczas uroczystości podsumowania Konkursu „Mój zawód – moja przyszłość” ukazywały atrakcyjność wybranego przez ucznia kierunku kształcenia oraz zasadność udziału w licznych projektach Erasmus+.
Podczas uroczystego finału konkursu Pani dyrektor Monika Rój wręczyła dyplomy oraz nagrody zwycięzcom oraz pozostałym uczestnikom. Nagrody zostały ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Pile, wydawnictwa szkolne Macmillan, Pearson, Klett oraz Polsko-Niemiecką Współpracę Młodzieży.
Konkurs został zorganizowany przez panią Annę Stróżyńską – nauczycielkę języka niemieckiego. W składzie jury były również p. Daria Filipiak, pani Małgorzata Skibicka, pani Joanna Danielewicz oraz pan Marcin Tchorek.
I miejsce w konkursie zajęli Kacper Reguła i Justyna Iciek z Zespołu Szkół przy Teatralnej w Pile.
II miejsce zajęły Julia Kowalska i Nikola Nabelska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile
III miejsce zajęły: Paweł Samul i Antonina Romańczyk z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Pile
Wyróżnienie otrzymała Aleksandra Dasiukiewicz z Zespołu Szkół Technicznych w Pile
Dodatkowo, w związku z zakończeniem działań dotyczących drugiej mobilności projektu ,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II” realizowanego w ZSG w Pile w latach 2023 -2025 ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus realizowanego w naszym kraju w latach 2021-2027, „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” podczas apelu wręczono certyfikaty uczestnictwa oraz Europass Mobilność. Dokumenty te uznawane są na świecie przez uczelnie wyższe oraz pracodawców jako dowód rozwoju zawodowego młodego człowieka.