Warning: Undefined variable $ub in /home/zsgovheuhg/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /home/zsgovheuhg/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Wszystkie aktualności – Strona 395

Wszystkie aktualności

Kucharz

Zawód: Kucharz
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
przechowywania żywności;
sporządzania potraw
sporządzania  napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją T.6.  Sporządzanie potraw i napojów i  uzyskują tytuł kucharza.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz  może być zatrudniony w :

restauracjach,
hotelowych restauracjach,
domach wczasowych,
w nowoczesnych stołówkach pracowniczych
firmach cateringowych,
stołówkach ,
przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne

Technik obsługi turystycznej

Zawód:  Technik obsługi turystycznej

Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technika obsługi turystycznej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
opracowywania programów i organizowania imprez turystycznych;
zamawiania, kalkulowania kosztów i rozliczania usług turystycznych;
przygotowywania ofert turystycznych;
profesjonalnego obsługiwania klientów biur podróży, w tym udzielania informacji turystycznej;
organizacji i prowadzenia biura podróży;
bycia przewodnikiem, pilotem lub rezydentem.

W cyklu nauczania uczniowie zdają dwa egzaminy zawodowe w tym:
* z kwalifikacji  T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych (po trzeciej klasie)
* z kwalifikacji  T.14. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych, (w klasie czwartej)
uzyskując tytuł  technika obsługi turystycznej

Absolwent  szkoły kształcącej w zawodzie technik obsługi turystycznej może być zatrudniony:
jako pracownik biur podróży przy bezpośredniej obsłudze klienta jak i zapleczu administracyjno-biurowym
w informacji turystycznej
w firmach transportowych prowadzących sprzedaż biletów lotniczych i autokarowych
w organach administracji rządowej i samorządowej zajmujących się promocją turystyki

Podnoszenie kwalifikacji – studia:
turystyka aktywna,  hotelarstwo, turystyka i  rekreacja, turystyka biznesowa, turystyka międzynarodowa
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Technik hotelarstwa

Zawód:  Technik hotelarstwa
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technika hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
organizowanie pracy zakładu hotelarskiego,
oferowanie usług hotelarskich,
sprzedaż usług hotelarskich,
obsługę gości w zakładzie hotelarskim,
utrzymanie czystości i porządku w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług gastronomicznych w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług dodatkowych w zakładzie hotelarskim i poza zakładem hotelarskim,
współpracę z gestorami bazy noclegowej, biurami podróży oraz innymi podmiotami gospodarczymi,
promocje usług hotelarskich,

W cyklu nauczania uczniowie zdają dwa egzaminy zawodowe w tym:
* z kwalifikacji  T. 11 Planowanie i realizacja usług w recepcji  (po trzeciej klasie)
* z kwalifikacji  T.12  Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (w klasie czwartej)
uzyskując tytuł  technika hotelarstwa .
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony w

recepcji i części parterowej hotelu,
w części noclegowej hotelu,
w hotelowym dziale gastronomicznym
w obiektach bazy noclegowej: hotelach, motelach, pensjonatach, kempingach, schroniskach, domach wycieczkowych, polach biwakowych oraz w ruchomej bazie noclegowej
w ośrodkach turystycznych w kraju jak i za granicą
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich

Podnoszenie kwalifikacji – studia:
turystyka, hotelarstwo, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceniania jakości  żywności
przechowywania żywności;
sporządzania potraw
sporządzania  napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
planowania i oceny żywienia,
organizowania produkcji gastronomicznej
planowania i realizacji usług gastronomicznych

W cyklu nauczania uczniowie zdają dwa egzaminy zawodowe w tym:
* z kwalifikacji  T.6. Sporządzanie potraw i napojów (po trzeciej klasie)
* z kwalifikacji  T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (w klasie czwartej)
uzyskując tytuł  technika  żywienia i usług gastronomicznych .
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  może być zatrudniony w :

restauracjach,
hotelowych restauracjach,
domach wczasowych,
w nowoczesnych stołówkach pracowniczych
firmach cateringowych,
stołówkach ,
przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

Podnoszenie kwalifikacji – studia:
hotelarstwo i gastronomia, technologia żywności
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content