Wszystkie aktualności

Kelner

KELNER

Dziewczęta:

  • biała buzka z długim rękawem

  • ciemna klasyczna spódnica

  • obuwie wizytowe ciemne na niskim obcasie

  • serwetka kelnerska

Chłopcy:

  • biała koszula z długim rękawem

  • kamizelka lub marynarka

  • spodnie klasyczne, garniturowe w ciemnym kolorze

  • muszka w ciemnym kolorze

  • obuwie wizytowe ciemne

  • skarpety czarne lub granatowe

  • serwetka kelnerska

     

Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Kelner Read More »

Zwód: elektromechanik, ślusarz

Elektromechanik

to specjalista, który zajmuje się wykonaniem, obsługą, konserwacją oraz naprawą urządzeń elektrycznych stosowanych w różnych gałęziach gospodarki np. transformatorów, silników elektrycznych, urządzeń sygnalizacyjnych czy sprzętu AGD – pralek, żelazek odkurzaczy itp. Ponadto wykonuje instalacje przyłączające te urządzenia pod napięcie i montuje układy sterujące ich pracą.

Każdy elektromechanik powinien umieć: dokonać przeglądu technicznego urządzenia elektrycznego, montować oraz demontować podzespoły elektryczne i mechaniczne w takim urządzeniu, a także konserwować i naprawiać sprzęt. Dodatkowo powinien potrafić instalować urządzenia elektryczne oraz nadzorować eksploatację maszyn i urządzeń elektrycznych w trakcie przeglądów okresowych.

Elektromechanik sprzętu gospodarstwa domowego, który pracuje w firmie produkcyjnej, zajmuje się przede wszystkim montażem wcześniej wykonanych części według dokumentacji technologicznej. Jego kontakty zawodowe ograniczają się do współpracowników oraz bezpośredniego przełożonego.

Elektromechanik, który jest zatrudniony w serwisie sprzętu AGD, rozpoczyna swoją pracę od dokładnego wywiadu z klientem na temat awarii urządzenia oraz analizuje przekazaną mu dokumentację techniczną. Po przeglądzie urządzenia, gdy warunki usunięcia usterki są określone (cena, czas i sposób naprawy), elektromechanik naprawia urządzenie. Fachowiec ten może również wykonywać, konserwować, sprawdzać i przystosowywać instalacje przyłączające sprzęt AGD pod napięcie. Elektromechanicy tej specjalizacji najczęściej prowadzą własną działalność gospodarczą.

Ślusarz

Ślusarz zajmuje się obróbką różnego rodzaju elementów metalowych. Przy pomocy narzędzi i maszyn wytwarza małe elementy metalowe takie jak: klucze, zamki, okucia do drzwi itp. Może również wyrabiać większe konstrukcje: bramy, kraty, ogrodzenia, zbrojenia. Przedstawiciele tej profesji zajmuję się także naprawą i konserwacją urządzeń posiadających elementy metalowe. Mogą to być urządzenia gospodarstwa domowego, tj. młynki, roboty kuchenne, pralki, wentylatory czy elementy podwozia samochodu, tj. zamki, blokady, podnośniki szyb. Istnieje jeszcze jeden rodzaj ślusarstwa, nieco odmienny od poprzednich. Jest to tzw. ślusarstwo artystyczne. Specjaliści z tej branży wyrabiają i naprawiają metalowe przedmioty artystyczne takie jak świeczniki, żyrandole, ozdobne klamki. Ślusarz najczęściej specjalizuje się w jednym z wyżej wymienionych obszarów.

Ślusarz posługuję się różnego rodzaju narzędziami służącymi do cięcia i obróbki metalu. Są to piły, wiertarki, imadła, szlifierki itp. Ponadto powinien potrafić łączyć metale za pomocą różnego rodzaju technik: nitowania, lutowania czy spawania. Często wiąże się to z uzyskaniem oddzielnych uprawnień (mowa tu szczególnie o uprawnieniach spawalniczych).

Ślusarz najczęściej pracuje na samodzielnym stanowisku, rzadziej w zespole składającym się z kilku ślusarzy lub przedstawicieli innych profesji związanych z przemysłem maszynowym i metalowym.Ślusarz zajmuje się obróbką różnego rodzaju elementów metalowych. Przy pomocy narzędzi i maszyn wytwarza małe elementy metalowe takie jak: klucze, zamki, okucia do drzwi itp. Może również wyrabiać większe konstrukcje: bramy, kraty, ogrodzenia, zbrojenia. Przedstawiciele tej profesji zajmuję się także naprawą i konserwacją urządzeń posiadających elementy metalowe. Mogą to być urządzenia gospodarstwa domowego, tj. młynki, roboty kuchenne, pralki, wentylatory czy elementy podwozia samochodu, tj. zamki, blokady, podnośniki szyb. Istnieje jeszcze jeden rodzaj ślusarstwa, nieco odmienny od poprzednich. Jest to tzw. ślusarstwo artystyczne. Specjaliści z tej branży wyrabiają i naprawiają metalowe przedmioty artystyczne takie jak świeczniki, żyrandole, ozdobne klamki. Ślusarz najczęściej specjalizuje się w jednym z wyżej wymienionych obszarów.

Ślusarz posługuję się różnego rodzaju narzędziami służącymi do cięcia i obróbki metalu. Są to piły, wiertarki, imadła, szlifierki itp. Ponadto powinien potrafić łączyć metale za pomocą różnego rodzaju technik: nitowania, lutowania czy spawania. Często wiąże się to z uzyskaniem oddzielnych uprawnień (mowa tu szczególnie o uprawnieniach spawalniczych).

Ślusarz najczęściej pracuje na samodzielnym stanowisku, rzadziej w zespole składającym się z kilku ślusarzy lub przedstawicieli innych profesji związanych z przemysłem maszynowym i metalowym.

Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Zwód: elektromechanik, ślusarz Read More »

Kelner

Kelner

Czego będziesz się uczyć ?
•    przygotowywania sali do obsługi konsumentów,
•    nakrywania i dekorowania stołów
•    serwowania zamówionych potraw i napojów oraz udzielania porad w zakresie ich doboru,
•    obsługiwania różnych przyjęć, kongresów, targów, bankietów, spotkań, konferencji,
•    wykonywania pracy na stanowisku kelnera, barmana lub szefa obsługi kelnerskiej.

Jakie musisz mieść predyspozycje do zawodu?

•    pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość i dokładność,
•    bardzo ważne jest wyczucie proporcji, smaku a także poczucie elegancji w sztuce

podawania i dekorowania potraw,
•    atutem są: wyobraźnia i zmysł estetyczny.

W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w dwóch etapach:

Kwalifikacja T.9. Wykonywanie usług kelnerskich  czyli sporządzanie potraw i napojów oraz

oraz obsługiwanie gości

Kwalifikacja T.10. Organizacja usług gastronomicznych czyli planowanie usług gastronomicznych oraz
rozliczanie usług gastronomicznych

Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na uzyskanie tytułu technika w zawodzie 

Gdzie będziesz pracować:

•    restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
•    bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,
•    zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe, na statkach i promach,
•    kluby i firmy cateringowe.

Zdobyte kwalifikacje mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, hotelarstwo i gastronomia.

Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Kelner Read More »

TECHNIK TECHNOLIGII ŻYWNOŚCI

CZEGO BĘDZIESZ SIĘ UCZYŁ?
W procesie kształcenia zawodowego zaznajamiając się z następującymi przedmiotami: technologia żywności, towaroznawstwo żywności, mikrobiologia żywności, analiza żywności, maszyny i urządzenia przetwórstwa spożywczego, działalność przedsiębiorstwa spożywczego zdobędziesz wiedzę dotyczącą:
– przebiegu procesu produkcji wyrobów spożywczych
– współczesnych metod przetwarzania żywności
– określania wartości odżywczej żywności
– przepisów prawa żywnościowego
– roli drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym
– przygotowanie próbek żywności do przechowywania i badań laboratoryjnych
– sensorycznej oceny żywności
– podstawowych badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych.

W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w dwóch etapach:

T.3. Produkcja wyrobów piekarskich,
lub
T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych,
oraz
T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na uzyskanie tytułu technika w zawodzie technik technologii żywności.

CO BĘDZIESZ UMIAŁ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY?
– samodzielnie organizować stanowisko pracy
– posługiwać się dokumentacją techniczną i technologiczną
– dobierać surowce, dodatki i opakowania do wyrobu produktów spożywczych
– dobierać narzędzia i maszyny do określonej produkcji
– wykonać badania laboratoryjne w celu oceny jakościowej wyrobów spożywczych
– komunikować się, wyszukiwać i przetwarzać informacje
– organizować działalność własnej, małej firmy.

GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAĆ?

Technologia żywności obejmuje szeroki zakres kształcenia. Wyszkoleni technicy mogą znaleźć pracę:

We wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz firmach pokrewnych. Praca może odbywać się w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych oraz zakładach rzemieślniczych na różnych stanowiskach.

  • technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia, doskonali istniejące wyroby
  • kierownika średniego( zmiany, wydziału, linii)
  • kierownika niższego szczebla( mistrz, brygadzista), który kontroluje podległych pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy, przygotowuje rozliczenia, zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn
  • laboranta, który bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oaz każdą partię gotowego wyrobu

Absolwent może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego, może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Zdobyte kwalifikacje mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka czy towaroznawstwo.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

TECHNIK TECHNOLIGII ŻYWNOŚCI Read More »

Skip to content