Wszystkie aktualności

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceniania jakości  żywności
przechowywania żywności;
sporządzania potraw
sporządzania  napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
planowania i oceny żywienia,
organizowania produkcji gastronomicznej
planowania i realizacji usług gastronomicznych

W cyklu nauczania uczniowie zdają dwa egzaminy zawodowe w tym:
* z kwalifikacji  T.6. Sporządzanie potraw i napojów (po trzeciej klasie)
* z kwalifikacji  T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (w klasie czwartej)
uzyskując tytuł  technika  żywienia i usług gastronomicznych .
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  może być zatrudniony w :

restauracjach,
hotelowych restauracjach,
domach wczasowych,
w nowoczesnych stołówkach pracowniczych
firmach cateringowych,
stołówkach ,
przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

Podnoszenie kwalifikacji – studia:
hotelarstwo i gastronomia, technologia żywności
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Technik żywienia i usług gastronomicznych Read More »

Hotelarz

ho

Hotelarz (odzież służbowa do pracy w hotelu)

Dziewczęta:
– garsonka czarna lub granatowa
– biała bluzka
– obuwie na niskim obcasie (ciemne)
– identyfikator

Chłopcy:
– garnitur ciemny
– biała koszula
– muszka lub krawat
– ciemne obuwie,
– identyfikator,

Ubiór służbowy cechuje prostota kroju, niewymyślny fason – dominuje styl klasyczny.

Hotelarz Read More »

Kucharz

 

ku

Kucharz (praca na produkcji)

Dziewczęta:
– biały fartuch płócienny długości spódnicy,
– zasłonka,
– czepek na głowę,
– bezpieczne, nie ślizgające się obuwie (na niskim obcasie)

Chłopcy:
– białe płócienne spodnie,
– biała płócienna bluza,
– zasłonka,
– czapka kucharska,
– bezpieczne, nie ślizgające się obuwie (na niskim obcasie),

Dodatkowo: na zajęcia z technologii gastronomicznej: ręcznik do naczyń, rękawice ochronne

Kucharz Read More »

The history of the school

About us

Zespół Szkół Gastronomicznych is the oldest secondary school in Piła. The school was founded in 1945 and it was the first secondary school in Piła after the Second World War. Today it includes two types of schools- Technical Secondary School and Vocational School.

The complex of buildings was built in 1905. From that time tot the second World War he building operated the school for German officers’ wives.

The school was founded on 1st October 1945 and it was the first secondary girls’ school in Piła after the Second World War. All the students and teachers were involved in renovating the school building. In the next three years five different profiles were created in the school. They included education in the fields of dressmaking, home economics and gastronomy. At the same time the library and students’ dormitory were founded.

On 1st September 1950 Technical Secondary School of Gastronomy was founded. One year later the school headmaster created a Vocational School.

The constant reorganization and renovation of classrooms allowed to develop the educating process and to establish in 1967 a 4-year technical school and a 3-year vocational school which exist until today.

Since the 1980s a lot of innovations and changes have been conducted in the school building and the nearest area. Modern catering and cooking classrooms, a sports hall, school yard have been modernised. Newly renovated and well equipped classrooms constitute the perfect base to educate youth in modern areas of gastronomy, hotel industry and tourism.

Today the school offers well equipped cooking classrooms, high tech computer laboratories, a library with a wide range of set books as well as multimedia materials and a modern sports hall.

Well qualified teaching staff includes specialists in the areas of humanities, science, hotel industry, tourism, catering and cookery professions.

The educational programme includes apprenticeships and vocational trainings in different parts of Poland. Moreover, extracurricular activities offered by our school allow students to develop their hobbies and interests in various areas.

In 2008 the school obtained the certificate of a Promoting Health School which proves our involvement in developing healthy lifestyle, sport activities, voluntary and charity work.

Since 2017 our school takes part in the Erasmus+ projects. The general objective of the Programme is to support, through lifelong learning, the educational, professional and personal development of our students and teachers in education and job training. The international mobilities of groups of students give the possibility to develop and improve their vocational and language skills.

Moreover, our school participates in a range of projects and programmes funded by the EU or national budget. That guarantees the constant development of our educational facilities.

Today the school building is one of the most significiant historical views in Piła.

The history of the school Read More »

Skip to content