Wszystkie aktualności

Piekarz

Zawód: Piekarz
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich
sporządzania półproduktów piekarskich
dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją  T.3  Produkcja wyrobów piekarskich   i  uzyskują tytuł piekarza.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz może być zatrudniony w:

zakładach piekarskich
zakładach gastronomicznych
punktach zbytu pieczywa
w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i wyroby piekarnicze,

Piekarz Read More »

Cukiernik

Zawód: Cukiernik
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
sporządzania półproduktów cukierniczych
sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
dekorowania wyrobów cukierniczych

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją  T.4.  Produkcja wyrobów cukierniczych i  uzyskują tytuł cukiernika.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik może być zatrudniony w:

zakładach wytwarzających ciasta,
wyroby czekoladowe,
lody,
pieczywo cukiernicze,
wyroby karmelowe
i inne.

Cukiernik Read More »

Wędliniarz

Zawód: Wędliniarz
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięs,
magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów mięsnych gotowych
przygotowywania mięsa do dystrybucji
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do   dystrybucji

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją T.5  Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych  i  uzyskują tytuł wędliniarza.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz  może być zatrudniony:

w zakładach  mięsnych,
w punktach zbytu wyrobów mięsnych
w firmach cateringowych

Wędliniarz Read More »

Kucharz

Zawód: Kucharz
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
przechowywania żywności;
sporządzania potraw
sporządzania  napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją T.6.  Sporządzanie potraw i napojów i  uzyskują tytuł kucharza.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz  może być zatrudniony w :

restauracjach,
hotelowych restauracjach,
domach wczasowych,
w nowoczesnych stołówkach pracowniczych
firmach cateringowych,
stołówkach ,
przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne

Kucharz Read More »

Przejdź do treści