Wszystkie aktualności

Dzień Czystego Powietrza

To już taka nasza mała tradycja, że w dniu 14 listopada świętujemy wraz z całą Polską Dzień Czystego Powietrza ustanowiony przez Fundację Ekologiczną Arka.

Dziękujemy za podjęty trud każdemu, kto w tym dniu przyszedł do szkoły pieszo, przyjechał na rowerze lub skorzystał z komunikacji miejskiej.

W szkole na długiej przerwie odbył się również Quiz o czystym powietrzu. Wzięły w nim udział 22 osoby. Pierwsze miejsce zajęła Lena Szafrańska z klasy 3B.

Na niskim parterze w szkole znajduje się gazetka z ciekawymi materiałami na temat Dnia Czystego Powietrza oraz są dostępne kody z linkiem do dwóch  gier edukacyjnych: Pogromca Smogu oraz Sudoku smogowe. Celem świętowania tego dnia było przybliżenie problemów związanych ze złą jakością powietrza i konsekwencjami z tego płynącymi.

Dzień Czystego Powietrza Read More »

Zapraszamy do udziału w konkursie na plakat „Dbajmy o czyste powietrze”

Zadaniem konkursowym jest przygotowanie plakatu związanego z ochroną środowiska i tematem czystego powietrza. Pracę Konkursową należy wykonać w dowolnej technice – tradycyjnej lub cyfrowej. Termin składania prac upływa z dniem 18 listopada 2024 r. Plakaty należy dostarczyć do sali 43.

Zapraszamy do udziału w konkursie na plakat „Dbajmy o czyste powietrze” Read More »

Siemka, Technikum Team!

Mamy dla Was relację z MEGA wydarzenia, które właśnie odbyło się w ramach naszego Koła Młodego Technologa! Tym razem wyruszyliśmy w kulinarną podróż do Azji, a naszym przewodnikiem był nie kto inny, jak absolwent naszej szkoły Paweł Grubich– zawodowy kucharz i zastępca szefa kuchni w restauracji TATARAK w Pile!

Na zaproszenie naszych nauczycieli, K. Rosy oraz J. Stadnik, przyjechał, by podzielić się swoimi umiejętnościami i zainspirować młodych technologów! Pod jego czujnym okiem przygotowaliśmy prawdziwe orientalne smakołyki i perełki kuchni azjatyckiej:

  • Zupa krem z dyni – orientalna wersja, pełna przypraw i aromatów, które rozgrzewają do ostatniej kropli
  • STIR fry – chrupiące warzywa z patelni i sos, który eksploduje smakiem!
  • Tanghulu – szklane owoce, które wyglądają jak małe dzieła sztuki, słodkie, chrupiące i pełne radości na patyku!
  • Deser ryżowy w stylu orientalnym – kremowy, delikatny, z nutą egzotyki

Dzięki doświadczeniu i energii naszego gościa uczniowie nie tylko poznali nowe przepisy, ale też mieli okazję poczuć klimat pracy w profesjonalnej kuchni. To była prawdziwa podróż do Azji w naszej szkolnej kuchni!

Siemka, Technikum Team! Read More »

Przejdź do treści