Czaty

TECHNIK TECHNOLIGII ŻYWNOŚCI

CZEGO BĘDZIESZ SIĘ UCZYŁ?
W procesie kształcenia zawodowego zaznajamiając się z następującymi przedmiotami: technologia żywności, towaroznawstwo żywności, mikrobiologia żywności, analiza żywności, maszyny i urządzenia przetwórstwa spożywczego, działalność przedsiębiorstwa spożywczego zdobędziesz wiedzę dotyczącą:
– przebiegu procesu produkcji wyrobów spożywczych
– współczesnych metod przetwarzania żywności
– określania wartości odżywczej żywności
– przepisów prawa żywnościowego
– roli drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym
– przygotowanie próbek żywności do przechowywania i badań laboratoryjnych
– sensorycznej oceny żywności
– podstawowych badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych.

W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w dwóch etapach:

T.3. Produkcja wyrobów piekarskich,
lub
T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych,
oraz
T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na uzyskanie tytułu technika w zawodzie technik technologii żywności.

CO BĘDZIESZ UMIAŁ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY?
– samodzielnie organizować stanowisko pracy
– posługiwać się dokumentacją techniczną i technologiczną
– dobierać surowce, dodatki i opakowania do wyrobu produktów spożywczych
– dobierać narzędzia i maszyny do określonej produkcji
– wykonać badania laboratoryjne w celu oceny jakościowej wyrobów spożywczych
– komunikować się, wyszukiwać i przetwarzać informacje
– organizować działalność własnej, małej firmy.

GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAĆ?

Technologia żywności obejmuje szeroki zakres kształcenia. Wyszkoleni technicy mogą znaleźć pracę:

We wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz firmach pokrewnych. Praca może odbywać się w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych oraz zakładach rzemieślniczych na różnych stanowiskach.

  • technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia, doskonali istniejące wyroby
  • kierownika średniego( zmiany, wydziału, linii)
  • kierownika niższego szczebla( mistrz, brygadzista), który kontroluje podległych pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy, przygotowuje rozliczenia, zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn
  • laboranta, który bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oaz każdą partię gotowego wyrobu

Absolwent może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego, może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Zdobyte kwalifikacje mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka czy towaroznawstwo.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

TECHNIK TECHNOLIGII ŻYWNOŚCI Read More »

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Zawód:   Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Zadania zawodowe

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie  pracownik pomocniczy obsługi hotelowej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości;
prac porządkowych w części noclegowej hotelu;
prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego;
prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców, sporządzaniem   potraw i napojów;
prac związanych z działalnością pralni hotelowej;
prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych;
prac pomocniczych związanych z pielęgnacją  roślin ozdobnych,
prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie    hotelowych  terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją T.1 Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi  hotelarskie   i  uzyskują tytuł  pracownika pomocniczego obsługi hotelowej.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej  może być zatrudniony w :
pensjonatach;
motelach
domach wycieczkowych;
schroniskach;
schroniskach młodzieżowych;
innych obiektach świadczących usługi noclegowe.
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej Read More »

Piekarz

Zawód: Piekarz
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich
sporządzania półproduktów piekarskich
dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją  T.3  Produkcja wyrobów piekarskich   i  uzyskują tytuł piekarza.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz może być zatrudniony w:

zakładach piekarskich
zakładach gastronomicznych
punktach zbytu pieczywa
w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i wyroby piekarnicze,

Piekarz Read More »

Cukiernik

Zawód: Cukiernik
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
sporządzania półproduktów cukierniczych
sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
dekorowania wyrobów cukierniczych

Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy  zgodny  z kwalifikacją  T.4.  Produkcja wyrobów cukierniczych i  uzyskują tytuł cukiernika.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik może być zatrudniony w:

zakładach wytwarzających ciasta,
wyroby czekoladowe,
lody,
pieczywo cukiernicze,
wyroby karmelowe
i inne.

Cukiernik Read More »

Skip to content