Technik hotelarstwa

Zawód:  Technik hotelarstwa
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technika hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
organizowanie pracy zakładu hotelarskiego,
oferowanie usług hotelarskich,
sprzedaż usług hotelarskich,
obsługę gości w zakładzie hotelarskim,
utrzymanie czystości i porządku w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług gastronomicznych w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług dodatkowych w zakładzie hotelarskim i poza zakładem hotelarskim,
współpracę z gestorami bazy noclegowej, biurami podróży oraz innymi podmiotami gospodarczymi,
promocje usług hotelarskich,

W cyklu nauczania uczniowie zdają dwa egzaminy zawodowe w tym:
* z kwalifikacji  T. 11 Planowanie i realizacja usług w recepcji  (po trzeciej klasie)
* z kwalifikacji  T.12  Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (w klasie czwartej)
uzyskując tytuł  technika hotelarstwa .
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony w

recepcji i części parterowej hotelu,
w części noclegowej hotelu,
w hotelowym dziale gastronomicznym
w obiektach bazy noclegowej: hotelach, motelach, pensjonatach, kempingach, schroniskach, domach wycieczkowych, polach biwakowych oraz w ruchomej bazie noclegowej
w ośrodkach turystycznych w kraju jak i za granicą
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich

Podnoszenie kwalifikacji – studia:
turystyka, hotelarstwo, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Technik hotelarstwa Read More »

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceniania jakości  żywności
przechowywania żywności;
sporządzania potraw
sporządzania  napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
planowania i oceny żywienia,
organizowania produkcji gastronomicznej
planowania i realizacji usług gastronomicznych

W cyklu nauczania uczniowie zdają dwa egzaminy zawodowe w tym:
* z kwalifikacji  T.6. Sporządzanie potraw i napojów (po trzeciej klasie)
* z kwalifikacji  T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (w klasie czwartej)
uzyskując tytuł  technika  żywienia i usług gastronomicznych .
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  może być zatrudniony w :

restauracjach,
hotelowych restauracjach,
domach wczasowych,
w nowoczesnych stołówkach pracowniczych
firmach cateringowych,
stołówkach ,
przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

Podnoszenie kwalifikacji – studia:
hotelarstwo i gastronomia, technologia żywności
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Technik żywienia i usług gastronomicznych Read More »

Hotelarz

ho

Hotelarz (odzież służbowa do pracy w hotelu)

Dziewczęta:
– garsonka czarna lub granatowa
– biała bluzka
– obuwie na niskim obcasie (ciemne)
– identyfikator

Chłopcy:
– garnitur ciemny
– biała koszula
– muszka lub krawat
– ciemne obuwie,
– identyfikator,

Ubiór służbowy cechuje prostota kroju, niewymyślny fason – dominuje styl klasyczny.

Hotelarz Read More »

Kucharz

 

ku

Kucharz (praca na produkcji)

Dziewczęta:
– biały fartuch płócienny długości spódnicy,
– zasłonka,
– czepek na głowę,
– bezpieczne, nie ślizgające się obuwie (na niskim obcasie)

Chłopcy:
– białe płócienne spodnie,
– biała płócienna bluza,
– zasłonka,
– czapka kucharska,
– bezpieczne, nie ślizgające się obuwie (na niskim obcasie),

Dodatkowo: na zajęcia z technologii gastronomicznej: ręcznik do naczyń, rękawice ochronne

Kucharz Read More »

Skip to content