W piątek 18 października uczniowie: Stanisław Wernerowski i Dawid Niziołek z klasy 4a oraz Dawid Przewoźniczak z klasy 3b reprezentowali naszą szkołę w etapie powiatowym XXII Olimpiady Ekologicznej Powiatu Pilskiego. Dziękujemy za godne reprezentowanie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile.
Tydzień rozpoczęliśmy od świętowania DEN. Były życzenia i piękne pamiątki z Antalyi dla naszych Pań obecnych w Antalyi, a dla Nauczycieli w szkole – życzenia nagrane w Side.
Święto świętowaniem, ale pracować trzeba. Dlatego nastąpiła nasza kolorowa i gorąca codzienność. Wyjazdy do pracy, obsługa gości w Prof. Dr. Erdal Inonu Kent Park, przygotowywanie potraw i napojów czy praca w hotelu, gdzie codziennie pogłębiamy umiejętności zawodowe. Dodatkowym atutem naszego pobytu jest integracja z młodzieżą ze słowackiego Brezna, która wraz z nami odbywa staż w ramach programu Erasmus+. Wspólna praca, popołudnia i wieczory czy posiłki w pobliskich restauracjach przyczyniają się do zawiązywania przyjaźni.
Po pracy mamy czas aby zrobić zakupy na lokalnych bazarach, zobaczyć kolejne piękne miejsca, posmakować słodkich tureckich specjałów.
I tak minął kolejny tydzień i nadszedł wyczekiwany weekend niezapomnianych wspomnień.
Piątkowy wieczór spędziliśmy w starej części Antalyi, gdzie odbywały się pokazy i koncerty w ramach festiwalu Old Town Festival
Sobota to wyjazd na Olympos i tak lubiane przez uczniów, ,,ruinki” pochodzące z II i III w. n.e, miejsce na riwierze gdzie historia przeplata się z teraźniejszością.
W niedzielę (niestety ostatnią podczas naszego pobytu) spędziliśmy na statku, Pięciogodzinny rejs wzdłuż Riwiery tureckiej, dyskoteka w pianie na statku oraz kąpiel w nadal bardzo ciepłym morzu to ogromna przyjemność i świetny relaks po pracy.
W dniu 18 października 2024 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XII Olimpiady Wiedzy o Turystyce pod hasłem: „Prawdziwe doświadczenia fikcyjne światy – parki rozrywki jako atrakcje turystyczne”. W Olimpiadzie uczestniczyli uczniowie technikum w zawodzie technik organizacji turystyki z klas: 2t, 3h, 4h i 5h. Do etapu okręgowego zakwalifikowali się uczniowie: Emilian Domagalski z klasy 2t i Bartosz Hermann z klasy 3t, którzy uzyskali najwyższą ilość punktów. Eliminacje okręgowe odbędą się 8 stycznia 2025 r. w Poznaniu. Wszystkim uczestnikom etapu szkolnego dziękujemy za udział, a zwycięzcom życzymy dalszych sukcesów.
16 października odbył się etap szkolny XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu z tematyką wiodącą: „Żywność wspierająca odporność”.
W eliminacjach szkolnych wzięło udział 5 uczniów z klasy: 3b i 4a . Rozwiązywali oni test złożony z 15 zadań: wyboru, na przyporządkowanie oraz zadań otwartych z zakresu tematyki wiodącej, charakterystyki składników pokarmowych, technologii sporządzania potraw, żywienia dietetycznego oraz zasad obsługi gości. Najlepszy wynik osiągnęła Lena Szafrańska z klasy 3b (pisała test w Turcji, gdzie bierze udział w projekcie), drugie miejsce zajął Stanisław Wernerowski z klasy 4a.
Osoby te będą reprezentować szkołę w etapie okręgowym olimpiady w Poznaniu.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom etapu szkolnego, a zwycięzcom życzymy dalszych sukcesów.