Mobilność edukacyjna szansą na wyższe kompetencje zawodowe- upowszechnianie projektu

 

W dniu 24.10.2022 r. w naszej szkole odbyło się wydarzenie upowszechniające Projekt „Mobilność edukacyjna szansą na wyższe kompetencje zawodowe”.

Projekt był realizowany w  Bradze w Portugalii ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, PO WER w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” Wniosek numer: 2019-1-PL01-KA102-063927 Przyznana kwota dofinansowania wynosiła 80334,00 EURO tj. 343660,82 PLN. Uczestnikami projektu była 34 osobowa grupa uczniów kształcąca się w zawodach technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej oraz 4 opiekunów, członków kadry pedagogicznej. Partnerem naszej szkoły była organizacja EduPlus.

Wczorajsze wydarzenie, to zaprezentowanie naszym gościom rezultatów mobilności. Poznali oni smaki Portugalii w teorii oraz w praktyce kosztując wykonanych przez uczestników staży potraw. Uczestnicy mobilności podzielili się swoimi doświadczeniami z pobytu na stażu, gdzie zapoznali się z nowoczesnym sprzętem i procedurami stosowanymi w obsłudze klienta oraz inną kulturą pracy. Poznali region, kulturę, obyczaje oraz kuchnię portugalską, a swoimi doświadczeniami i wiedzą dzielą się w szkole i poza nią. W wymiarze lokalnym udział w projektach pozwolił na zwiększenie popularności i prestiż szkoły na rynku edukacyjnym, a nabyte kompetencje zarówno uczniów jak i opiekunów, wpłynęły na jakość współpracy z pracodawcami.

Gośćmi „Jesiennych smaków Portugalii” była Pani Monika Marchut – Grzybowska Dyrektor Wydziału Oświaty Starostwa Pilskiego, a także przedstawiciele pracodawców Pani Grażyna Sobieraj właścicielka „Grapilu” oraz Pani Katarzyna Gradowska pracownik działu obsługi klienta firmy, Pan Grzegorz Saternus szef kuchni w Restauracji Orion , Pani Magdalena Stępień kierownik restauracji oraz pani Klaudia Siekańska kierownik marketingu z Hotelu Arche, Pan Krzysztof Drzewiecki Przewodniczący Rady Rodziców ZSG. Obecni byli także gospodarze imprezy, Pani Dyrektor Monika Rój oraz Pani wicedyrektor Małgorzata Gzela – koordynator projektu i Marzena Raźniewska-Nalepa asystent koordynatora. Nie zabrakło opiekunów stażu Pani Kamilli Rosy, która wraz z uczniami przygotowywała potrawy kuchni portugalskiej oraz Pani Małgorzaty Adamczewskiej-Klap wraz z uczniami, uczestnikami mobilności.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content