Dzień Chleba

SONY DSC

06 kwietnia 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się szkolny „Dzień Chleba”.

Wzięli w nim udział uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich.

Uczniowie uczestniczyli w następujących konkurencjach:

  • Konkurs na PLAKAT do fragmentu wiersza Adama Chmielowskiego:

Powinno się być dobrym jak chleb

Powinno się być jak chleb

  Który dla wszystkich leży na stole,

Z którego każdy może kęs dla siebie ukroić

I nakarmić się, jeśli jest głodny”

  • Konkurs WIEDZOWY, gdzie głównym źródłem pytań była gazetka technologiczna.
  • Konkurs GASTRONOMICZNY, podczas którego młodzież klas pierwszych i drugich sporządzała kanapki do hasła: „Kanapka zdrowa i kolorowa”. Klasy trzecie wykonywały chleb własnej roboty do hasła: „Od ziarenka do bochenka”.

Podczas wszystkich konkurencji młodzież wykazała się wielkim zaangażowaniem, szczególnie dużo serca i pracy nasi uczniowie włożyli podczas konkursu gastronomicznego. Wykonane kanapki prezentowały się na bardzo wysokim poziomie. Zapach pieczonego chleba unosił się po całej szkole. Każdy z uczniów mógł delektować się pysznym, świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem ziołowym oraz czosnkowym jak również smalczykiem z dodatkiem kiszonego ogórka.

Po burzliwych obradach szanowne jury w składzie pani Urszula Śmigielska, Marzena Raźniewska – Nalepa, Janina Kubiak, Julita Jurdzińska i Julia Piecyk wydało następujące werdykty:

  • Konkurs wiedzowy: pierwsze miejsce Julia Góra z klasy I h i Klaudia Suchocka z klasy II b.
  • Konkurs na plakat:

– pierwsze miejsce Emilia Czaplińska i Agnieszka Poprawska z klasy III b,

– wyróżnienia: Weronika Drop z klasy III h oraz Paulina Winkel z klasy III c.

  • Konkurs gastronomiczny:
  • Klasy pierwsze:

– I miejsce – klasa I h, Bethke Dominika, Wycisło Patrycja

– II miejsce – klasa I a, Kojro Weronika, Piotrowska Magdalena

– III miejsce – klasa I b, Kursewicz Klaudia, Grochowska Anna

  • Klasy drugie:

– I miejsce – klasa II a, Rusiecki Karol, Kurek Rafał

– II miejsce – klasa II c, Andrzejewski Wojciech, Mohr Konrad

– III miejsce – klasa II b, Habet jakub, Bogdańska Kinga

  • Klasy trzecie:

– I miejsce – klasa III a, Pikulik Weronika, Dudek Maciej

– II miejsce – klasa III b, Kasienczar Karolina, Krygier Paulina

– III miejsce – klasa III c, Kusa Piotr, Winczek Mateusz

Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim sponsorom, Dyrekcji i uczniom traktującym konkursy szczególnie konkurs gastronomiczny z ogromnym zaangażowaniem.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział i życzymy powodzenia,

a zwycięzcom gratulujemy!

Rozwiązanie konkursu wiedzowego:

  1. Statystyczny Polak zjada dziennie średnio 30 dag pieczywa, czyli mniej więcej pięć kromek chleba i jedną bułkę.

Prawda

  1. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy popuka się go od spodu.

Prawda

  1. Pierwszy chleb pszenny upieczono około:

9 tysięcy lat temu

  1. Kto jako pierwszy nauczył się zwiększać pulchność bochenków chleba poprzez poddawanie ciasta samorzutnej fermentacji, dzięki której uzyskiwało ono gąbczastą strukturę, a sam chleb stawał się smaczniejszy i łatwiej strawny.

Egipcjanie

  1. Ile istniało piekarń wytwarzających różne rodzaje chleba za czasów Oktawiana Augusta (63 r. p.n.e. – 14 r. p.n.e.)?

300

  1. Od kogo przejęli umiejętność pieczenia chleba przodkowie Słowian w tym również Polaków?

Gotów

  1. W którym roku Otton Frederick Rohwedder opatentował maszynę do automatycznego krojenia chleba?

1912

  1. W jakiej miejscowości w Polsce zostało otwarte Muzeum Chleba?

Radzionkowie

  1. MOSKAL to:

Chleb góralski, podhalański, placek żytni, owsiany lub jęczmienny, pieczony z dodatkiem gotowanych i roztłuczonych ziemniaków, pieczony na blasze kuchennej.

  1. Placek dla dzieci, zrobiony z resztek ciasta przygotowanego do wypieku chleba to?

Wyskrobek

  1. Autorem wiersza „Abecadło o chlebie” jest:

Władysław Bełza

  1. Od którego wieku wypiekano chleb żytni razowy oraz delikatniejszy, z przesiewanej mąki pszennej, czasem z dodatkiem miodu lub maku?

X wieku

  1. Najstarszy chleb pochodzi z:

Krety

  1. Chleb znany jest ludzkości, od co najmniej:

12 tysięcy lat

  1. Do przygotowania ciasta chlebowego używa się wody, którą można zastąpić również słodkim mlekiem, maślanką lub kwasem chlebowym. Płyn dodawany do ciasta powinien mieć odpowiednią temperaturę. Jaką???

35 – 40 0C

Organizatorzy „ Dnia Chleba”:

                                                 – Janina Kubiak

                                                 – Julita Jurdzińska

                                                 – Julia Piecyk

Uczniowie klasy II c, którzy pomagali w przebiegu „Dnia Chleba”:

– Wycisło Agata,

– Jusiel Roksana,

– Łapacz Alina,

– Wawrzyniak Mateusz,

– Kozera Karina,

– Gąsiorek Patrycja,

– Andrzejewski Wojtek,

– Żukowska Marta,

– Grzesik Karolina,

– Szpot Justyna

-Anna Śwital kl. III i b

Sponsorzy „Dnia Chleba”:

  • „Stołówka” Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Artur Bochenek, ul. Konopnickiej 13, Piła
  • Szczepan Baran, Motel Orion, ul. Siemiradzkiego 16, Piła
  • Piekarnia Mieczysław, Ania Kaczorowscy, ul. Pocztowa 3, Wysoka
  • Piekarnia „Jan” Wanda Tomkowska, ul. Lelewela 184, Piła
  • Piekarnia i cukiernia Chrupek, ul. Świętego Walentego 28 A, Wysoka
  • Restauracja Alibabka, Pl. Zwycięstwa, Piła


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content