06 kwietnia 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się szkolny „Dzień Chleba”.
Wzięli w nim udział uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich.
Uczniowie uczestniczyli w następujących konkurencjach:
- Konkurs na PLAKAT do fragmentu wiersza Adama Chmielowskiego:
„Powinno się być dobrym jak chleb
Powinno się być jak chleb
Który dla wszystkich leży na stole,
Z którego każdy może kęs dla siebie ukroić
I nakarmić się, jeśli jest głodny”
- Konkurs WIEDZOWY, gdzie głównym źródłem pytań była gazetka technologiczna.
- Konkurs GASTRONOMICZNY, podczas którego młodzież klas pierwszych i drugich sporządzała kanapki do hasła: „Kanapka zdrowa i kolorowa”. Klasy trzecie wykonywały chleb własnej roboty do hasła: „Od ziarenka do bochenka”.
Podczas wszystkich konkurencji młodzież wykazała się wielkim zaangażowaniem, szczególnie dużo serca i pracy nasi uczniowie włożyli podczas konkursu gastronomicznego. Wykonane kanapki prezentowały się na bardzo wysokim poziomie. Zapach pieczonego chleba unosił się po całej szkole. Każdy z uczniów mógł delektować się pysznym, świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem ziołowym oraz czosnkowym jak również smalczykiem z dodatkiem kiszonego ogórka.
Po burzliwych obradach szanowne jury w składzie pani Urszula Śmigielska, Marzena Raźniewska – Nalepa, Janina Kubiak, Julita Jurdzińska i Julia Piecyk wydało następujące werdykty:
- Konkurs wiedzowy: pierwsze miejsce Julia Góra z klasy I h i Klaudia Suchocka z klasy II b.
- Konkurs na plakat:
– pierwsze miejsce Emilia Czaplińska i Agnieszka Poprawska z klasy III b,
– wyróżnienia: Weronika Drop z klasy III h oraz Paulina Winkel z klasy III c.
- Konkurs gastronomiczny:
- Klasy pierwsze:
– I miejsce – klasa I h, Bethke Dominika, Wycisło Patrycja
– II miejsce – klasa I a, Kojro Weronika, Piotrowska Magdalena
– III miejsce – klasa I b, Kursewicz Klaudia, Grochowska Anna
- Klasy drugie:
– I miejsce – klasa II a, Rusiecki Karol, Kurek Rafał
– II miejsce – klasa II c, Andrzejewski Wojciech, Mohr Konrad
– III miejsce – klasa II b, Habet jakub, Bogdańska Kinga
- Klasy trzecie:
– I miejsce – klasa III a, Pikulik Weronika, Dudek Maciej
– II miejsce – klasa III b, Kasienczar Karolina, Krygier Paulina
– III miejsce – klasa III c, Kusa Piotr, Winczek Mateusz
Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim sponsorom, Dyrekcji i uczniom traktującym konkursy szczególnie konkurs gastronomiczny z ogromnym zaangażowaniem.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział i życzymy powodzenia,
a zwycięzcom gratulujemy!
Rozwiązanie konkursu wiedzowego:
- Statystyczny Polak zjada dziennie średnio 30 dag pieczywa, czyli mniej więcej pięć kromek chleba i jedną bułkę.
Prawda
- Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy popuka się go od spodu.
Prawda
- Pierwszy chleb pszenny upieczono około:
9 tysięcy lat temu
- Kto jako pierwszy nauczył się zwiększać pulchność bochenków chleba poprzez poddawanie ciasta samorzutnej fermentacji, dzięki której uzyskiwało ono gąbczastą strukturę, a sam chleb stawał się smaczniejszy i łatwiej strawny.
Egipcjanie
- Ile istniało piekarń wytwarzających różne rodzaje chleba za czasów Oktawiana Augusta (63 r. p.n.e. – 14 r. p.n.e.)?
300
- Od kogo przejęli umiejętność pieczenia chleba przodkowie Słowian w tym również Polaków?
Gotów
- W którym roku Otton Frederick Rohwedder opatentował maszynę do automatycznego krojenia chleba?
1912
- W jakiej miejscowości w Polsce zostało otwarte Muzeum Chleba?
Radzionkowie
- MOSKAL to:
Chleb góralski, podhalański, placek żytni, owsiany lub jęczmienny, pieczony z dodatkiem gotowanych i roztłuczonych ziemniaków, pieczony na blasze kuchennej.
- Placek dla dzieci, zrobiony z resztek ciasta przygotowanego do wypieku chleba to?
Wyskrobek
- Autorem wiersza „Abecadło o chlebie” jest:
Władysław Bełza
- Od którego wieku wypiekano chleb żytni razowy oraz delikatniejszy, z przesiewanej mąki pszennej, czasem z dodatkiem miodu lub maku?
X wieku
- Najstarszy chleb pochodzi z:
Krety
- Chleb znany jest ludzkości, od co najmniej:
12 tysięcy lat
- Do przygotowania ciasta chlebowego używa się wody, którą można zastąpić również słodkim mlekiem, maślanką lub kwasem chlebowym. Płyn dodawany do ciasta powinien mieć odpowiednią temperaturę. Jaką???
35 – 40 0C
Organizatorzy „ Dnia Chleba”:
– Janina Kubiak
– Julita Jurdzińska
– Julia Piecyk
Uczniowie klasy II c, którzy pomagali w przebiegu „Dnia Chleba”:
– Wycisło Agata,
– Jusiel Roksana,
– Łapacz Alina,
– Wawrzyniak Mateusz,
– Kozera Karina,
– Gąsiorek Patrycja,
– Andrzejewski Wojtek,
– Żukowska Marta,
– Grzesik Karolina,
– Szpot Justyna
-Anna Śwital kl. III i b
Sponsorzy „Dnia Chleba”:
- „Stołówka” Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Artur Bochenek, ul. Konopnickiej 13, Piła
- Szczepan Baran, Motel Orion, ul. Siemiradzkiego 16, Piła
- Piekarnia Mieczysław, Ania Kaczorowscy, ul. Pocztowa 3, Wysoka
- Piekarnia „Jan” Wanda Tomkowska, ul. Lelewela 184, Piła
- Piekarnia i cukiernia Chrupek, ul. Świętego Walentego 28 A, Wysoka
- Restauracja Alibabka, Pl. Zwycięstwa, Piła
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27
play youtube,
play youtube,
xvideos,
porn,
hentai,
porn,
xnxx,
xxx,
Phim sex,
mp3 download,
MÚSICA MP3,
Dairy Queen Canada Delivery,
Bratslavia,
A L Pitching Leaders,
Your Earlobes Are Thick And Chewy,
Compare Iphone Models,
Pavlus Travel Tours,
December In Washington Dc,
Jo Ann Fabric And Craft,
Amrican Dream Mall,
Matt Nagy,
What Vaccines Do Dogs Need Annually,
Driving Licence Uk Renewal,
Man Gym Clothes,
2023 Playoff Standings,
Jordan Battle,