Eliminacje Okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

DSC00394

W dniu 11 styczna 2016 roku w Poznaniu nasi uczniowie

Dorota Wnuk z klasy II b oraz Dawid Krasicki z klasy IV b reprezentowali szkołę w eliminacjach Okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Tematyką wiodącą XX edycji Olimpiady była:Ewolucja na talerzu

Zmagania były bardzo ciężkie. Zarówno Dorota jak i Dawid dzielnie walczyli z bardo trudnym testem z zakresu zasad żywienia dotyczących: charakterystyki poszczególnych składników odżywczych, przemian zachodzących w organizmie człowieka, dietetyki, profilaktyki chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, technologii produkcji potraw oraz szczególnie problemowych zagadnień dotyczących tematyki wiodącej. W teście znalazło się sporo pytań z zakresu chemii, biologii i biochemii.

Do Olimpiady łącznie przystąpiło 53 uczniów z całego okręgu, zarówno z technikum jak i z liceum. Uczniowie rozwiązywali test składający się z 70 pytań, Nasi uczniowie uzyskali następujące wyniki:

Dawid Krasicki 13 miejsce

Dorot Wnuk 24 miejsce

Olimpijczyków do Olimpiady przygotowywała i wspierała p. Janina Kubiak.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content