Kelner

Kelner

Czego będziesz się uczyć ?
•    przygotowywania sali do obsługi konsumentów,
•    nakrywania i dekorowania stołów
•    serwowania zamówionych potraw i napojów oraz udzielania porad w zakresie ich doboru,
•    obsługiwania różnych przyjęć, kongresów, targów, bankietów, spotkań, konferencji,
•    wykonywania pracy na stanowisku kelnera, barmana lub szefa obsługi kelnerskiej.

Jakie musisz mieść predyspozycje do zawodu?

•    pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość i dokładność,
•    bardzo ważne jest wyczucie proporcji, smaku a także poczucie elegancji w sztuce

podawania i dekorowania potraw,
•    atutem są: wyobraźnia i zmysł estetyczny.

W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w dwóch etapach:

Kwalifikacja T.9. Wykonywanie usług kelnerskich  czyli sporządzanie potraw i napojów oraz

oraz obsługiwanie gości

Kwalifikacja T.10. Organizacja usług gastronomicznych czyli planowanie usług gastronomicznych oraz
rozliczanie usług gastronomicznych

Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na uzyskanie tytułu technika w zawodzie 

Gdzie będziesz pracować:

•    restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
•    bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,
•    zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe, na statkach i promach,
•    kluby i firmy cateringowe.

Zdobyte kwalifikacje mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, hotelarstwo i gastronomia.

Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content