12 marca 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile, odbyło się Szkolne Koło Młodego Technologa. Tematem zajęć była kuchnia włoska. Uczestnicy wykonywali smaczne, proste, a zarazem pięknie wyglądające potrawy. Celem było uświadomienie młodzieży, że kuchnia włoska to kuchnia bardzo prosta, z małą ilością składników. Jednocześnie jest to kuchnia bardzo zbilansowana i przywiązująca dużą wagę do jakości, a nie ilości składników.
Najbardziej znane przepisy kulinarne we Włoszech były tworzone przez wieki przez matki i babcie, a nie przez wielkich, uznanych kucharzy. To sprawia, że włoska kuchnia jest kuchnią domową, łatwo odtwarzalną, a jej słynne dania może wykonać każdy kto wkłada serce i pasje w gotowanie.
Poprzez kulinarne zajęcia Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile chciał dołożyć małą cegiełkę do propagowania i rozpowszechniania włoskich przysmaków.
Uczestnicy spotkania:
- Kamil Matej,
- Zuzanna Szymańska,
- Karolina Rutkowska,
- Wiktoria Wiktorko,
- Ewelina Świętochowska,
- Nadia Kaczor,
- Angelika Tykwińska,
- Gabriela Szczepaniak,
- Vanessa Zimniak,
- Kornelia Rybka,
- Oktawia Falkowska.
Wykonywane potrawy:
- Frittata z cukinią i pomidorami,
- Nadziewane conchiglioni,
- Orecchiette w sosie niebieskim,
- Crostata z dżemem truskawkowym.