Literatura od kuchni w ZSG

SONY DSC

Dnia 26 października klasa IIIB podsumowała projekt „Literatura od kuchni”.

Uczniowie podzieleni na zespoły znaleźli w tekstach literackich przepisy literackie. Poszukiwania służyły przede wszystkim rozbudzaniu pasji czytelniczych oraz kulinarnych. Przepisy stały się podstawą do wykonania konkretnych potraw. Uczniowie dzielili się informacjami na temat książek, ale także przedstawiali walory smakowe wykonanych potraw. Dla ich lepszego zaprezentowania wykonano plakaty przedstawiające opis potrawy, autora i tytuł książki. W środę 26 października odwiedziła nas klasa VI ze Szkoły Podstawowej nr 5. Oni także realizują podobny projekt, dlatego wspólnie z uczennicami z klasy IIIB przystąpili do przygotowywania potraw z wybranych przepisów m.in.

Racuszki z kaszy gryczanej z „Chłopów” W. Reymonta

Makaron z sokiem z „Pamiętnika Powstańczego Podniebienia”

Babeczki migdałowe z „Na gwiazdkę” M. Musierowicz

Limo-natka miętowa z „Dla zakochanych” M. Musierowicz

Młodzi adepci sztuki kulinarnej bardzo chętnie uczestniczyli w procesie gotowania i przy okazji słuchali starszych koleżanek. W trakcie gotowania uczniowie wymieniali się informacjami na temat książek, które warto przeczytać. Przed degustacją pani wicedyrektor Violetta Schött czytała fragment książki.  Mamy nadzieję, że była to pasjonująca lekcja poznawania literatury od kulinarnej strony.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content