4 kwietnia 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile odbył się Szkolny Konkurs Umiejętności Kulinarnych „Mam smaka na buraka”, skierowany do uczniów Branżowej Szkoły I stopnia.
Celem konkursu było stworzenie dowolnego dania lub napoju zawierającego w swoim składzie buraka ćwikłowego, zasługującego na miano „superfoods”, gdyż te niepozorne warzywo zawiera mnóstwo drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie, a ponadto jest tanie, łatwe w uprawie i powszechnie dostępne.
W konkursie wzięło udział sześć zespołów 2-osobowych, które wykazały się ogromną pomysłowością.
I miejsce zajęły uczennice klasy 2c: Patrycja Lenartowicz i Julia Grelewska.
II miejsce przypadło uczniom klasy 1c: Oliwii Fiduś i Oliwierowi Gwara.
Na III miejscu uplasowali się uczniowie klasy 3c: Alan Rozynek i Patryk Żabówka.
Podczas trwania konkursu można było degustować przepyszny i zdrowy sok z buraka, ufundowany przez SDN Spółka zo. o., Jeziorki oraz ciasto z burakiem. Zainteresowanie było duże, zarówno ze strony nauczycieli oraz uczniów.
Ogromne podziękowania należą się sponsorom konkursu za ufundowanie nagród i soków warzywnych przeznaczonych do degustacji.
Sponsorzy:
– Jakub Klocek Firma handlowa „TEDI”, Restauracja Stolarnia
– Grażyna Sobieraj Centrum BHP i Grapil Home
– Monika Morgulec SDN Spółka zo.o., Jeziorki
– Paweł Maluga „Sady Dolina Noteci”, Kaczory
– Irena Wiśniewska Restauracja Alibabka
– Bowling Rodło Sp. zo.o.
Jury konkursu:
• Jakub Klocek – Restauracja Stolarnia
• Małgorzata Adamczewska-Klap
• Julia Sieniawska – uczennica klasy 3a
Organizatorzy konkursu:
• Irena Wasik
• Julia Piecyk
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27