Podsumowanie stażu w Turcji

 Staż zagraniczny uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile w ramach ramach projektu ,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II” z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027 –  „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.

Na przełomie kwietnia i maja 2024r. młodzież naszej szkoły przebywała na stażu zagranicznym związanym z podnoszeniem swoich kompetencji językowych i zawodowych. Wyjazd o poranku do Berlina, a następnie przelot do Antalyi dla większości uczestników okazał się niemałym przeżyciem, gdyż dla wielu był to pierwszy lot w życiu. Zakwaterowanie w hotelu Gulizar, w pięknej dzielnicy Konyaalti niedaleko centrum Antalyi już samo w sobie było atrakcją, ze względu na rozpościerające się z okien widoki południowych podnóży gór Taurus i Morze Śródziemne czyli popularnej dla wielu turystów z całego świata Riwiery Tureckiej.

Program praktyk było dość obszerny, a uczniowie angażowali się w wykonanie swoich zadań z ogromnym zaangażowaniem. Wszystkie polecenia swoich tureckich przełożonych wykonywali bardzo sumiennie i doskonale się z nich wywiązywali. Dzięki temu doskonalili nie tylko umiejętność posługiwania się językiem angielskim, ale bardzo szybko poznali wiele słów i zwrotów w języku tureckim.

Potwierdzają to ich indywidualne wypowiedzi oraz relacje z przebiegu pobytu.

Ania

,,Turcja jest wspaniałym państwem , kolorowym i ciekawym. W pracy poznałam turecką kuchnię a osoby z którymi pracowałam były bardzo przyjazne i miłe. Pani, która się mną opiekowała jest wspaniałą, życzliwą i przemiła osobą przy której dużo się nauczyłam. … Jedzenie tureckie jest połączeniem przeróżnych smaków do których dodawaliśmy cynamon, kmin rzymski, chili, kolendrę. Pogoda dopisała było bardzo ciepło. Zwiedzaliśmy ciekawe miejsca, a jedną z nich był spływ górski w kanionie Koprulu którego bardzo się bałam. Pokonałam lęk i bawiłam się fantastycznie. Pamukkale jest miejscem, które powstało z wapinnych osadów na zboczu góry Cokelez z gorącymi źródłami. Widoki nieziemskie. Dużo się dowiedziałam o kulturze, ludziach tam mieszkających i smakach kuchni. Wróciłabym tam jeszcze.”

Julia

,,Nasza podróż rozpoczęła się w połowie kwietnia. 15 obcych sobie osób wyleciało z lotniska w Berlinie do ciepłej Antalya. Jeszcze wtedy nie wiedzieliśmy jak ten wyjazd wpłynie na nas i jak nas połączy. W tym momencie nie liczyło się to że nasza grupa było zróżnicowana wiekowo, każdy z nas miał ten sam cel –  przede wszystkim dobrze się bawić pomimo że mieliśmy mieć obowiązki, każdy z nas traktował ten wyjazd jak małe wakacje, czas żeby odpocząć psychicznie i fizyczne i w dodatku w pięknym miejscu. Większość czasu spędzaliśmy razem – wspólne śniadania w hotelu, obiady w pracy i kolacje w restauracji. Mnóstwo wspólnych wyjść, wycieczek – zwiedziliśmy stare miasto które urzekło nas swoim urokiem, opalaliśmy się na Pamukkale i Olympos, świetnie bawiliśmy się na raftingu i chodząc uliczkami centrum Land Of Legends, kupiliśmy pełno pamiątek w Side. Mieliśmy również czas na większe zakupy w samym środku centrum handlowego, którego uliczki ciągnęły się w nieskończoność. Wiedzieliśmy piękne wodospady, zachody słońca, widoki z samego środka morza ze statku. Piliśmy pyszną kawę i zajadaliśmy się słodkościami z pobliskich cukierni. Od poniedziałku do piątku chodziliśmy na praktyki – większa część grupy pracowała na barze i obsłudze gości, niektórzy w kuchni w zależności od zawodu którego uczymy się w szkole. Hotelarki pracowały w hotelu, w którym gościliśmy przez 3 tygodnie. Przebywaliśmy na terenie HayatPark gdzie znajdowało się kilka restauracji. Pracownicy byli bardzo sympatyczni i pomocni, a w takich chwilach bariera językowa nie istniała. Na początku dogadywaliśmy się po angielsku, trochę na migi, a z czasem po turecku i polsku. Uczyliśmy się na przemian swoich ojczystych języków. Przy odrobinie chęci nie było to takie trudne. Uważam że takie wyjazdy to niesamowite przeżycie, nabycie nowego doświadczenia, poznanie kultury i obyczajów innych narodów, zawarcie nowych znajomości”

Maja

            ,, Po tygodniach niecierpliwego czekania, w końcu nadszedł ten czas, gdzie miałam wyjechać do Antalyi. Spakowałam najpotrzebniejsze rzeczy i już następnego dnia miałam wyruszyć w daleką podróż. W czasie pobytu zwiedziliśmy kilka ciekawych miejsc jak: Side, Pamukalle, Olimpos, The land of legends, Düden….I robiliśmy dużo ciekawych rzeczy jak np.  rafting. Pomimo lęku to podobało mi się najbardziej. Głównym celem wyjazdu była oczywiście praca, która nie była taka zła jak mi się wydawało. Nauczyłam się tam wielu nowych rzeczy i dowiedziałam o obyczajach panujących w Turcji. Z klientami na początku było się trudno porozumieć,  ale z pomocą Pań pracujących ze mną, które swoją drogą były bardzo miłe, stało się to o wiele łatwiejsze. Poznałam też dużo osób mówiących po angielsku i pierwszy raz udało mi się z kimś porozmawiać w tym języku. W międzyczasie zbliżyłam się do innych uczestników projektu których od razu bardzo polubiłam i cieszę się że spędziłam z nimi tyle miłych chwil, które zostaną największą pamiątką z wyjazdu. Teraz już powoli czas wracać do domu. Ten projekt wiele mnie nauczył i cieszę się że mogłam zwiedzić obcy mi kraj”.

Wszyscy podkreślają swoje zadowolenie z odbytych praktyk oraz zdobycie nowych doświadczeń, które wynieśli z zajęć organizowanych w ramach projektu. Nowe umiejętności pozyskane w ramach praktyk bardzo się im w przyszłości przydadzą.

Wypoczynek po praktykach to oczywiście różne formy zajęć na świeżym powietrzu, wycieczki, poznanie historii i kultury Turcji oraz prowincji Antalya. Niezapomniane wspomnienia pozostaną z wycieczek na  Olympos, Side czy Lands of Legends. Wielką przyjemnością była również kąpiel w Morzu Śródziemnym oraz niezapominane widoki Pamukkale.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania i przeprowadzenia tej atrakcyjnej i pożytecznej formy nauki połączonej z aktywnym wypoczynkiem, a szczególnie organizatorom i zarządzającym programem. Więcej zdjęć i relacji z edycji kwietniowo-majowej tego programu zajdziecie w szkolnych mediach społecznościowych Instagram, FB.

Skip to content