SPOTKANIE KOŁA MŁODYCH BARMANÓW

W dniu 21 marca 2017 roku odbyło się spotkanie Koła Młodych Barmanów.

Tym razem tematem przewodnim była kawa. Uczestnicy zapoznali się z czynnikami decydującymi o jakości naparu kawowego, sprzętem do parzenia oraz naczyniami do podawania napojów. Obsługiwali ekspres ciśnieniowy otrzymując napar kawowy o bogatym aromacie i atrakcyjnym smaku zwany espresso. Espresso było podstawą do wykonania pozostałych napojów:
cappuccino,
caffe latte,
latte macchiato,
mocha.
Zastosowano również dodatki urozmaicające aromat i smak naparu kawy w postaci syropów o różnych smakach.
W złożonej dziedzinie sztuki baristycznej nie może zabraknąć tzw. Latte art, czyli tworzenia za pomocą strumienia spienionego mleczka rozmaitych rysunków na powierzchni kawy w filiżance. Umiejętności te będziemy ćwiczyć i doskonalić na przyszłych spotkaniach poświęconych kawie.

Opiekunowie: Wiktoria Smetana , Alicja Kamińska.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content