CZEGO BĘDZIESZ SIĘ UCZYŁ?
W procesie kształcenia zawodowego zaznajamiając się z następującymi przedmiotami: technologia żywności, towaroznawstwo żywności, mikrobiologia żywności, analiza żywności, maszyny i urządzenia przetwórstwa spożywczego, działalność przedsiębiorstwa spożywczego zdobędziesz wiedzę dotyczącą:
– przebiegu procesu produkcji wyrobów spożywczych
– współczesnych metod przetwarzania żywności
– określania wartości odżywczej żywności
– przepisów prawa żywnościowego
– roli drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym
– przygotowanie próbek żywności do przechowywania i badań laboratoryjnych
– sensorycznej oceny żywności
– podstawowych badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych.
W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w dwóch etapach:
T.3. Produkcja wyrobów piekarskich,
lub
T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych,
oraz
T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na uzyskanie tytułu technika w zawodzie technik technologii żywności.
CO BĘDZIESZ UMIAŁ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY?
– samodzielnie organizować stanowisko pracy
– posługiwać się dokumentacją techniczną i technologiczną
– dobierać surowce, dodatki i opakowania do wyrobu produktów spożywczych
– dobierać narzędzia i maszyny do określonej produkcji
– wykonać badania laboratoryjne w celu oceny jakościowej wyrobów spożywczych
– komunikować się, wyszukiwać i przetwarzać informacje
– organizować działalność własnej, małej firmy.
GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAĆ?
Technologia żywności obejmuje szeroki zakres kształcenia. Wyszkoleni technicy mogą znaleźć pracę:
We wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz firmach pokrewnych. Praca może odbywać się w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych oraz zakładach rzemieślniczych na różnych stanowiskach.
- technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia, doskonali istniejące wyroby
- kierownika średniego( zmiany, wydziału, linii)
- kierownika niższego szczebla( mistrz, brygadzista), który kontroluje podległych pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy, przygotowuje rozliczenia, zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn
- laboranta, który bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oaz każdą partię gotowego wyrobu
Absolwent może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego, może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Zdobyte kwalifikacje mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka czy towaroznawstwo.
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27
play youtube,
play youtube,
xvideos,
porn,
hentai,
porn,
xnxx,
xxx,
Phim sex,
mp3 download,
MÚSICA MP3,
Dairy Queen Canada Delivery,
Bratslavia,
A L Pitching Leaders,
Your Earlobes Are Thick And Chewy,
Compare Iphone Models,
Pavlus Travel Tours,
December In Washington Dc,
Jo Ann Fabric And Craft,
Amrican Dream Mall,
Matt Nagy,
What Vaccines Do Dogs Need Annually,
Driving Licence Uk Renewal,
Man Gym Clothes,
2023 Playoff Standings,
Jordan Battle,