Warsztaty kulinarne pod hasłem: Niemarnowania żywności

 

W dniu 08 listopada 2021r., w ramach upowszechniania projektu ,,Sukces zawodowy naszym priorytetem”, odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem: Niemarnowania żywności.
W pierwszej części warsztatów uczestnicy zapoznali się ze skalą marnowania żywności i innych ważnych zasobów naturalnych, które to zagadnienie jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Jak to zmienić? Ważna jest m.in. większa świadomość na temat kulinarnego wykorzystania tzw. resztek, racjonalne planowanie zakupów i odpowiednie przechowywanie żywności. Uczniowie przekonali się również do przeciwdziałania marnowaniu wody i energii w kuchni oraz maksymalnego wykorzystywania jednego źródła energii. Uczestniczący w nich uczniowie klas 3ga i 3gb, mogli dowiedzieć się, jak postępować na co dzień, by skutecznie ograniczać wyrzucanie żywności. Przygotowując wspólnie pięć oryginalnych dań, przekonali się, jak wiele smaku można uzyskać, wykorzystując w kuchni tzw. resztki jedzenia.
Druga część warsztatów polegała na wspólnym przygotowaniu potraw z zastosowaniem zasady Zero Waste (dosł. tłumacz. „zero odpadów”, „zero marnowania”). Zwieńczeniem spotkania była wspólna degustacja przygotowanych potraw. Przy stole zastawionym wspólnie przygotowanymi daniami w stylu zero waste trwały rozmowy o pomysłach na codzienne działania, które pomogą unikać marnowania żywności. Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze i przy dużym zaangażowaniu uczestników.


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content