Warsztaty kulinarne w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych

SONY DSC

Dnia 7 grudnia gościliśmy w szkole pracodawców w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych.

Na spotkanie zostali zaproszeni między innymi:

szef kuchni Restauracji „Kabuki”– Pan Patryk Niezbecki

Pan Patryk opowiedział młodzieży o sztuce przyrządzania i podawania potraw

w Restauracji Kabuki i o swojej pasji jaką jest gotowanie.

W trakcie warsztatów uczniowie zdobyli zarówno wiedzę teoretyczną z zakresu historii sushi, jego rodzajów, używanych składników, jak i praktyczną, w zakresie doboru komponentów, ich właściwego przyrządzania, łączenia, a także ozdabiania i serwowania.

Drugie warsztaty poprowadził Szef kuchni Restauracji Benvenuti in Italia -Pan Maciej Grajczak. Według Pana Macieja włoskie restauracje słyną w świecie z bardzo dobrej i prostej kuchni, której podstawę stanowią świeże potrawy, przyrządzane według oryginalnych przepisów z najwyższej jakości produktów regionalnych. Podczas warsztatów zostały wykonane między innymi: PIZZA PROSCIUTTO, RISOTTO Z WARZYWAMI, PASTA AL POMODORO, PASTA ALLA CARBONARA. Potrawy te wprowadziły nas w tradycyjny świat włoskiej kuchni i jej lokalnych przysmaków,a zapach ziół przywoływał cudowne wspomnienia ze słonecznych wakacji.

 
Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content