Zero Waste-ograniczam się

W dniu 18 listopada 2021r., w ramach upowszechniania projektu ,,Sukces zawodowy naszym priorytetem”, odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem: Niemarnowania żywności.
• Tematem przewodnim było hasło Zero Waste-ograniczam się.
Uczniowie klasy 3ga i 3gb zostali wprowadzeni w świat kuchni „zero waste”. Rozmawiano jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność. Poznali zasady mrożenia i efektywnego wykorzystywania lodówki. Dowiedzieli się jakie opakowania wykorzystywać do przechowywania jedzenia oraz jak czytać daty ważności i przydatności produktów. Poznali również sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu. Pracując indywidualnie oraz w małych (2 os.) grupach przygotowali 5 dań.
W programie:
• Wegetariańskie koperty z ciasta francuskiego z brokułem
• Omlet z serem z zielonymi ziołami
• Sałatka makaronowa w wersji zero watse
• Tornado patatoes
• Zupa warzywa z tortellini.
Spotkanie zakończyło się degustacją przygotowanych dań. Uczniowie zgodnie z ideą Zero Waste-ograniczam się!, zabrali ze sobą w opakowaniach na wynos do potraw, to czego nie udało im się zjeść w trakcie warsztatów.
Zajęcia przebiegły w miłej i twórczej atmosferze. Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję. K. Rosa


Warning: file_get_contents(domain/mp3play.online.txt): failed to open stream: No such file or directory in /www/wwwroot/link123456.online/getlink/index.php on line 27

Skip to content