Relacji ciąg dalszy…

13 lipca 2017 r. Kordoba. Temperatura 47 stopni w cieniu.

Wczorajszy wieczór i dzisiejszy dzień okazał się pełen wrażeń.

Niezapomnianych przeżyć dostarczył nam wieczorny pokaz hippiki połączony z występami

tancerek flamenco.

Dziś, po krótkim przeszkoleniu z technik wykonania tortilla de patata oraz salmorejo

Cordobes przez jednego z szefów kuchni Restauracji Bodegas Campos, wzięliśmy udział w

konkursie kulinarnym.

Zwycięzcami w kategorii tortilla zostali: Patrycja, Weronika, Paulina i Dawid.

Zwycięzcami w kategorii salmorejo zostali: Karolina, Dorota, Martyna i Igor.

 

14 lipca 2017 r. o temperaturze już nie będziemy pisać.

Wycieczka do Espejo, której pierwszym punktem była lokalna fabryka oliwy z oliwek.

Zapoznaliśmy się z jej produkcją począwszy od zbioru owoców, aż po rozlew do butelek. Na

koniec naszej wizyty, każdy z nas otrzymał podarunek w postaci butelki oliwy.

Kolejnym etapem była przetwórnia dorsza i owoców morza w Castro del Rio, gdzie

dowiedzieliśmy się jak są one przetwarzane i przechowywane. Dzięki uprzejmości właściciela

mieliśmy okazję skosztować świeżych krewetek.

Ostatnim punktem wycieczki była wizyta w zakładzie stolarskim Siolca muebles de olivo, w

którym produkowane są meble z drewna oliwnego. W zakładzie tym z pasją tworzone są

drewniane dzieła sztuki, a technika ich produkcji przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Niech te zdjęcia i filmy uzmysłowią wszystkim jak dobrze się tutaj czujemy.

Przesyłamy wam dużo ciepła, abyście mogli tak jak my cieszyć się latem.