13 lipca 2017 r. Kordoba. Temperatura 47 stopni w cieniu.
Wczorajszy wieczór i dzisiejszy dzień okazał się pełen wrażeń.
Niezapomnianych przeżyć dostarczył nam wieczorny pokaz hippiki połączony z występami
tancerek flamenco.
Dziś, po krótkim przeszkoleniu z technik wykonania tortilla de patata oraz salmorejo
Cordobes przez jednego z szefów kuchni Restauracji Bodegas Campos, wzięliśmy udział w
konkursie kulinarnym.
Zwycięzcami w kategorii tortilla zostali: Patrycja, Weronika, Paulina i Dawid.
Zwycięzcami w kategorii salmorejo zostali: Karolina, Dorota, Martyna i Igor.
14 lipca 2017 r. o temperaturze już nie będziemy pisać.
Wycieczka do Espejo, której pierwszym punktem była lokalna fabryka oliwy z oliwek.
Zapoznaliśmy się z jej produkcją począwszy od zbioru owoców, aż po rozlew do butelek. Na
koniec naszej wizyty, każdy z nas otrzymał podarunek w postaci butelki oliwy.
Kolejnym etapem była przetwórnia dorsza i owoców morza w Castro del Rio, gdzie
dowiedzieliśmy się jak są one przetwarzane i przechowywane. Dzięki uprzejmości właściciela
mieliśmy okazję skosztować świeżych krewetek.
Ostatnim punktem wycieczki była wizyta w zakładzie stolarskim Siolca muebles de olivo, w
którym produkowane są meble z drewna oliwnego. W zakładzie tym z pasją tworzone są
drewniane dzieła sztuki, a technika ich produkcji przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Niech te zdjęcia i filmy uzmysłowią wszystkim jak dobrze się tutaj czujemy.
Przesyłamy wam dużo ciepła, abyście mogli tak jak my cieszyć się latem.