Zawód: Wędliniarz
Zadania zawodowe
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięs,
magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów mięsnych gotowych
przygotowywania mięsa do dystrybucji
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
Uczniowie na koniec klasy trzeciej zdają egzamin zawodowy zgodny z kwalifikacją T.5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych i uzyskują tytuł wędliniarza.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz może być zatrudniony:
w zakładach mięsnych,
w punktach zbytu wyrobów mięsnych
w firmach cateringowych