Wszystkie aktualności

XIII Olimpiada Wiedzy o Turystyce – etap okręgowy w Poznaniu

W dniu dzisiejszym w Poznaniu uczniowie technikum z klasy 4t Karolina Kobierowska i Bartosz Hermann brali udział w etapie okręgowym XIII Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Olimpiada składała się z dwóch części: pierwszej, polegającej na rozwiązaniu testu złożonego z 40 pytań, oraz drugiej, obejmującej opracowanie zadania praktycznego.
Serdecznie gratulujemy Karolinie i Bartoszowi oraz życzymy im sukcesów w kolejnym etapie.

XIII Olimpiada Wiedzy o Turystyce – etap okręgowy w Poznaniu Dowiedz się więcej »

Koło Młodego Technologa- „Świąteczne lukrowanie pierników”

8 grudnia 2025 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile, odbyło się Szkolne Koło Młodego Technologa.

Tematem zajęć były pierniki i ich dekoracja.

Lukrowanie i ozdabianie pierników to współcześnie ważny element   tradycji. Służy nie tylko upiększaniu ciasteczek, ale jest też formą spędzania czasu w rodzinnej atmosferze. Proces ten, pozwala na tworzenie prawdziwych, jadalnych dzieł sztuki i jest świetną zabawą.

Same pierniki, szczególnie te w kształcie serc, od dawna były uważane za symbol miłości i przyjaźni. W wielu regionach Polski tradycyjnie wręczano je jako dowód uczuć podczas ważnych okazji, takich jak śluby, zaręczyny, a nawet … przeprosiny.

Pierniki w średniowieczu były luksusem, symbolem statusu, używane często jako dyplomatyczne prezenty i podarunki dla władców.

Młodzież,  podczas zajęć mogła poznać złożoną historię piernika, który stał się elementem tradycji i narodowym symbolem.

Spędzić czas w miłej i „smacznej” atmosferze w rytmie kolęd.

Uczestnicy spotkania:

  • Kamil Matej,                              
  • Zuzanna Szymańska,
  • Wiktoria Wiktorko,
  • Aleksandra Matej,
  • Tatiana Krauze,
  • Oliwia Szewczyk,
  • Agata Tomaszewska,
  • Damian Lewiński.                                 Opiekunowie: Julia Piecyk

Koło Młodego Technologa- „Świąteczne lukrowanie pierników” Dowiedz się więcej »

Etap okręgowy  XXX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu

5 grudnia 2025 r. odbyła  się  pierwsza część eliminacji okręgowych  Olimpiady Wiedzy

o Żywieniu z tematyką wiodącą:  „Żywność wysoko przetworzona” w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Naszą szkołę reprezentowały: Ewelina Świętochowska z klasy 3a, Julita Federkiewicz z klasy 4a i Lena Szafrańska z klasy 4b. Uczennice rozwiązywały zadanie praktyczne (bez kalkulatorów), które będzie sprawdzać Komisja Oceniająca w Szczecinie powołana przez Przewodniczącego Komitetu Głównego. Udział wzięło 90 uczniów z technikum i liceów ogólnokształcących z okręgu. Wszystkich zaszczycił swoją obecnością Honorowy Przewodniczący Olimpiady pan profesor Jan Gawęcki.  Druga część eliminacji okręgowych odbyła się 8 grudnia w formie testu on-line z naszej szkoły. Wyniki będą podane 31 grudnia. Dziękujemy Ewelinie, Julicie i Lenie za udział w zawodach II stopnia.

Etap okręgowy  XXX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu Dowiedz się więcej »

Przejdź do treści